Aquest blog pretén recollir tot tipus i varietat de material interessant i divertit relacionat amb el piano.
És una eina pedagògico-musical que involucra professors-pares-alumnes-amants del món pianístic i musical.
A l'Escola de Nou Barris estem treballant a fons la composició, en tots els instruments. Com ja hem parlat anteriorment en aquest blog, aquesta és una activitat transversal molt aplaudida per tothom.
Els alumnes estan acabant de treballar amb les seves composicions, cadascú del tema que vulgui, amb la dificultat que li sembli convenient...
Durant la setmana posterior a Sant Jordi es cel·lebrarà la "Setmana dels compositors", on diàriament hi haurà concerts de composicions inèdites, estrenes mundials.
Per començar a fer-vos-en un tastet, us mostrem les dues primeres. Inspirades en les estacions de l'any (seguint els passos de Vivaldi, Tchaikovsky...), el Noel i la Laia no només han composat una peça per a piano, sinó que l'han arranjat per tocar a 4 mans.
L'estiu La Laia ha composat la melodia acompanyada titulada "L'estiu". Després, el seu company de classe Noel, ha composat l'acompanyament per tocar junts a 4 mans.
La tardor El Noel ha composat la melodia acompanyada titulada "La tardor". Després, la seva companya de classe Laia, ha composat un acompanyament per tocar a 4 mans.
Esperem que continuïn així d'inspirats i acabin composant les peces que falten per completar el cicle de "Les estacions".
L'Àlex i la Marina són estudiants de piano. Dos dels més treballadors de l'escola.
En la seva classe de cambra estan treballant peces a 4 mans seguint el "Mètode Europeu de piano", volum II, d'Emonts.
Avui ens mostren el seu treball en la peça nº 13, titulada "Dansa".
Encara ens queda força feina a fer, com acabar de sentir les respiracions junts per entrar alhora en les repeticions. Però ja es pot veure que durant tot el curs s'han sabut "compenetrar" molt bé l'un amb l'altre i fan música, amb contrastos dinàmics de forts i pianos, sentint junts les frases, destacant la melodia en cada moment...
Podeu veure altres vídeos d'ells dos anant a l'etiqueta de tema "cambra".
Són les 17:32h del dissabte 20 de març del 2010. Ara comença oficialment la Primavera ! És per aquesta raó que, una vegada més, us proposem escoltar "Les quatre estacions" de Vivaldi.
Aquesta vegada, però, el repte és anar seguint la partitura que podeu trobar en el vídeo, per així intentar sentir i diferenciar els diferents registres dels instruments de corda (el violí és el més agut, després la viola, després el violoncel com a més greu d'entre els que sonen).
Avui a les 19h, a l'auditori de l'Escola de Música de Nou Barris té lloc un concert dincs de l'OFF del Concurs de Maria Canals.
En la 1a part, alguns alumnes de l'escola tocaran, com a teloners, repertori variat per a piano sol. En la 2a part, un dels participants del concurs de Maria Canals que s'està cel·lebrant aquests dies a Barcelona vindrà a fer-nos un recital.
Esteu tots convidats i esperem que sigui del vostre grat.
Aquests són els participants d'enguany del Concurs.
Avui dimecres 17 de març del 2010, a les 18:45h, alumnes de l'Escola de Música de Nou Barris col·laboren en aquesta iniciativa conjunta del metro de Barcelona i el Concurs Maria Canals, que consisteix en portar un concert de piano a l'estació de la Plaça Universitat de la línia 1 i 2. Hi esteu tots convidats !
La 1a edició de la Primavera Cultural TMB omplirà el metro i el bus de cultura fins al mes de juny
El proper dijous, 18 de març, a les 19 hores, tindrà lloc a l’estació de metro d’Universitat (L1 i L2) la presentació de la Primavera Cultural de TMB, un seguit d’accions i esdeveniments de diferents disciplines (arts escèniques, música, art gràfic, videocreacions, literatura, moda, etc.), que fins a finals del mes de juny es portaran a terme a la xarxa de metro i d’autobusos, amb l’objectiu de fomentar i apropar als usuaris els valors socials i culturals de la ciutat de Barcelona i l’Àrea Metropolitana. L’acte de presentació de la Primavera Cultural comptarà amb la presència de la presidenta i el vicepresident executiu de TMB, Assumpta Escarp i Dídac Pestaña, respectivament, així com la de l’il·lustrador Philippe Stanton, que ha dissenyat el cartell oficial del programa, i l’intervenció d’alguns dels representants de les institucions col·laboradores.
Després de la presentació del projecte hi haurà una actuació musical a càrrec d’un dels participants de la 56 edició dels Concurs Internacional de Música Maria Canals, activitat que s’aixopluga sota el paraigües de la Primavera Cultural i que el proper dimecres, 17 de març, dispara el tret de sortida de la programació. La 56 edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals està organitzada pel Palau de la Música Catalana i, un any més, el vestíbul de l’estació d’Universitat de la línia 2 de metro acull una marató d’interpretacions d’alguns dels seus participants. Els concerts de piano al metro tindran lloc entre les 17 i les 21 hores del dimecres, 17 de març, i entre les 10 i les 21 hores del dijous, 18 de març.
El ventall de disciplines de la Primavera Cultural es poden dividir en sis grans àmbits: Música, Exposicions, Moda, Arts escèniques i audiovisuals, Literatura i Historia. Entre les activitats que s’emmarquen dins aquest programa, hi ha propostes habituals com les activitats dels músics al metro però també destaquen moltes propostes culturals noves i pioneres que s’inicien aquest any, com ara una desfilada de moda a l’intercanviador de Diagonal (L5), passejades de vehicles històrics de bus i de metro per als apassionats del transport públic, l’obertura d’una nova sala d’exposicions a l’estació de metro de Diagonal (L5), l’Espai Mercè Sala i un espectacle de ball al metro durant tot un dia.
Aquest diumenge han començat les proves eliminatòries del Concurs Internacional Maria Canals Barcelona. I per apropar la música de piano a la ciutadania, l'organització del concurs ha situat una cinquantena de pianos al carrer.
Un total de 91 pianistes de 26 nacionalitats participen en aquesta fase que se celebra al Palau de la Música i s’allargarà fins al 21 de març. La prova final, amb la presència de l’Orquestra Simfònica del Vallès, es farà el dia 24. Entre les novetats de l’edició d’aquest any destaca l’augment de la quantia econòmica dels premis principals del concurs.
També en el marc del concurs s’han repartit més de 50 pianos per diferents espais de la ciutat perquè tothom qui ho vulgui els toqui. Avui n’hi havia al parc de la Ciutadella i força gent ha participat en la iniciativa. A partir de dilluns els trobareu a punts com la rambla del Raval o el vestíbul de la línia 2 del metro a Plaça Universitat entre altres espais.
Per qui en vulgui saber més d'aquesta iniciativa de pianos al carrer, visiteu l'adreça http://www.streetpianos.com/barcelona2010/ on hi ha un plànol amb el llistat de parcs que hi participen.
Podeu veure com els van pintar. Ja va ser una performance, que es va dur a terme a la Plaça Reial de Barcelona.
Ara ja estan a punt per ser tocats. Animeu-vos, com aquest grup de joves:
o aquest nen:
Si t'animes, envia'ns alguna foto o vídeo com a testimoni, i la penjarem en aquest blog !!!
El fragment d'avui correspon a una obra per a debutants. Vinga tots ! Seieu al piano i toqueu aquest fragment. De seguida sabreu a quina obra correspon. Molt coneguda !!!
La Marina ens presenta les seves dues últimes peces treballades del 2n volum del Mètode Europeu de Piano, de Fritz Emonts (del qual hem parlat àmpliament).
Zoltán Kodály fou compositor etnomusicòleg, pedagog musical, lingüista i filòsof hongarès.
Kodály va tenir poca formació musical, per això estudià les cançons folklòriques hongareses durant tota la seva vida. La música que estudià passà a integrar el seu propi estil de composició. Llur música està completament envaïda de l'esperit de la seva cultura i vàries composicions utilitzen melodies folklòriques.
Li agradava composar obres per a escenificar, inspirades en el folklore, ja que creia que era millor per al públic, perquè així en gaudia de les interpretacions teatrals, abans que de la música abstracta.
Va escriure la famosa obra "Háry János". És una òpera i una suite. Fou composada i estrenada com a òpera el 1925-26. Posteriorment el mateix Kodaly en va extreure la suite orquestral, el 1927.
Aquesta òpera còmica està basada en una persona real que visqué a principis del segle XIX i lluità en les Guerres Napoleòniques. Háry János presumia alegrement de llurs gestes mentre les narrava. Aquelles històries el convertiren en l'heroi que mai havia estat en la vida real. Kodály descriví el seu protagonista en el pròleg de l'obra:
Háry és un camperol, un soldat veterà, que dia rere dia s'assenta en la taverna, narra contes envers llurs heroiques gestes. Les històries, producte de la seva fantàstica imaginació, constitueixen una inexplicable mescla de realisme i ingenuïtat, d'humor còmic i patetisme...Encara que superficialment aparenta no ser més que un fanfarró, en essència és un visionari i poeta per naturalesa. És irrellevant que llurs històries no siguin vertaderes, perquè elles són fruit d'una imaginació viscuda, que cerca crear, per a ell i pels altres un ermós món de somnis...Ell no menteix sinó que crea llegenda. És un poeta. El que narra no succeí, però ha sobreviscut i això d'aquesta manera és més vertader que la realitat.
Al escriure sobre la Suite que Kodály va extreure de l'òpera, el biògraf Lazlo Eösze explica:
D'aquestes sis peces, amb el seu agut contrast d'humor i de tractament, el que sura és un convincent retrat d'Háry, el típic representant de tots els camperols hongaresos. Quan escriu els moviments 2, 4 i 6 vers el gran món per el qual els camperols són estranys, Kodály adopta un to burleta i crític. Però quan el tema són ells, la gent ordinària –moviments (1, 3 i 5) la seva confiança en el futur d'aquests imprimeix sublimitat a llur música.
Moviments:
1.-Comença un conte de fades. El primer moviment comença amb un esclat orquestral que representa un esternut. D'acord amb la tradició hongaresa, una narració que estigui precedida per un esternut és una faula i no se l'ha de prendre literalment. Desprès, la música arrela en un preludi sostingut, que te una seriositat que no es por creure per complet en tant que recordem l'esternut.
2.-Rellotge musical vienès. Háry i la seva amant Örzse estan en la Cort Imperial, mirant meravellats els rellotges tocant la música. La naturalesa mecànica dels rellotges resta representada per la secció de percussió i per la regularitat de les frases de la música.
2.-Cançó. Els dos amants canten la cançó hongaresa: “En aquesta banda del Tisza, més enllà del Danubi”. L'orquestra inclou un instrument folklòric hongarès conegut com un cymbalum, similar al dolcemele amb maset. (Kodály permet que sigui substituït per un clave o piano).
4.-La batalla i derrota de Napoleó. Aquest moviment és una caricatura de la música militar. La incongruència humorística de les últimes notes de la primera tonada indiquen que Háry en l'exèrcit francès i el seu líder són ridículs. La percussió i els bronzes baixos descriuen la batalla. Els sons baixos lliscants es burlen de l'heroisme de la batalla. Tal com Háry conta la història, ell solet derrota a tot l'exèrcit i mata Napoleó. El moviment acabà amb una marxa fúnebre mofeta, la qual música és interpretada per l'instrument menys solemne de tots: el saxofon.
5.-Intermezzo. Aquest moviment està basat en els ritmes vigorosos dels verbunkos, una dansa pel reclutament dels soldats hongaresos. La mofa del moviment precedent és reemplaçada per una noble visió de l'esperit nacional.
6.-Entrada de l'emperador i la seva cort. Háry imagina que els membres de l'aristocràcia s'han despullat de la seva falsa dignitat i s'han convertit en figures de conte de fades. La seva entrada cerimonial resta caricaturitzada en dues melodies de marxes (una de vents, seguida per altres en els bronzes), cap de les quals és el suficient seriosa per a un Emperador vertader o una Cort vertadera.
Durant aquest mes de març, l'orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida ens porten en concert la Suite "Hary Janos" del mestre Kodaly, dins del concert titulat "Aires hongaresos".
Calendari: - Dissabte 13 de març, 21:30h al Paranimf de la Universitat, Cervera - Diumenge 14 de març, 19h a l'Auditori de Granollers - Diumenge 21 de març, 19ha l'Auditori Enric Granados, Lleida - Diumenge 28 de març, 19h al'Auditori AXA Illa Diagonal de Barcelona
"Em sembla molt important escollir la digitació corresponent a la idea musical, de manera que la música s'expressi igualment a través del cos.! Murray Perahia
"Una digitació incorrecta compromet l'equilibri de la mà; una bona digitació domina els dits, els dirigeix, els arrossega." Margherite Long
"La tècnica és saber trobar la digitació que determina el color i l'accent d'una frase". Lucette Descaves
Aquesta vegada hauràs d'afanyar-te a seure al piano i tocar el fragment d'aquesta partitura, per ser el primer en endevinar a quina obra correspon i el seu compositor.
Segur que molts pianistes l'han tocat i aquest any la recordaran...
Continuem treballant el 1r volum del "Mètode Europeu de piano", de Fritz Emonts. És un dels llibres preferits dels alumnes, tant per la musicalitat de les peces, com pels dibuixos tant bonics que les acompanyen.
La Margarita interpreta el "Petit vals", del 1r volum del Mètode Europeu de Piano, de Fritz Emonts.
Aquesta peça treballa la independència de les mans, fent que una mà toqui notes més curtes i amb silencis, mentre l'altra fa notes llargues.
També treballa la repetició amb el Da Capo, que consisteix en repetir la primera frase al final de la peça. I com a bon vals, treballa el compàs 3/4.
El piano ens permet transportar-nos a un moment i un paisatge concret, només sentint una música. En aquest sentit hi ha 2 obres que porten el mateix títol popular: "Clar de lluna" de compositors diferents.
Us convidem a conèixer-les i transportar-vos, a veure amb quina us identifiqueu més.
"Clar de lluna", de Beethoven
Correspon al primer temps de la sonata nº 14 (opus 27 nº 2)
"Clar de lluna", de Debussy
Correspon a un moviment de la "Suite Bergamasque".