Aquest blog pretén recollir tot tipus i varietat de material interessant i divertit relacionat amb el piano.
És una eina pedagògico-musical que involucra professors-pares-alumnes-amants del món pianístic i musical.
Continuant amb el repertori proposat per Fritz Emonts en el 1r volum del seu "Mètode Europeu de piano", la Laia ens interpreta la cançó tradicional francesa "Sur le pont d'Avignon":
La història d'aquest pont ve del segle XII, quan es va construir. Era el pont més llarg mai construït, mesurava gairebé 1 km, creuant el riu Roine. Estava format per 22 arcs, dels quals ja només se'n conserven 4, amb una petita església adossada i tot !
Si en voleu cantar la lletra original de la cançó i veure'n la partitura, aneu a:
El proper dimecres 24 de març a les 20:30h, al Palau de la Música Catalana té lloc la prova final del concurs Maria Canals.
En aquesta prova els concursants interpreten un concert amb orquestra, a el·lecció d'entre el llistat següent:
L. v. BEETHOVEN Concert op. 58 núm. 4 en Sol M
F. CHOPIN Concert op. 11 núm. 1 en Mi m
E. GRIEG Concert op. 16 en la m
F. LISZT Concert núm. 1 en Mi b M
S. RACHMANINOV Concert núm. 2 op. 18 en do m
M. RAVEL Concert en Sol M
R. SCHUMANN Concert op. 54 en la m
P. TCHAIKOWSKY Concert op. 23 núm. 1 en Si b m
Així doncs us proposo anar-vos familiaritzant amb aquestes obres, si voleu anar a sentir la prova final i saber qui és el guanyador dels 20.000€.
Els participants en la prova final del concurs ja han superat 3 altres proves, on han competit amb molts altres pianistes, interpretant obres de diferents estils i autors.
Ara, que no us facin pena els finalistes (2m i 3r premis), perquè s'enduen 10.000 o 6.000€ respectivament.
L. v. BEETHOVEN Concert op. 58 núm. 4 en Sol M 1r moviment:
Aquest llibre acompanya en l'inici del nen al piano, a través de cançons populars, que moltes vegades el nen ja coneix i li és més fàcil entrar-hi.
A més, el personatge de la "Corxera" va guiant el nen al llarg del llibre, donant-li consells i explicant-li conceptes nous.
El llibre es divideix en blocs, que jo aconsello treballar paral·lelament. Així doncs, combinar el 1r bloc (treball de la mà dreta) junt amb el 2n bloc (treball de la mà esquerra), perquè es vagin desenvolupant progressivament.
La Laia i el Noel us mostren un parell de cançons presents en el llibre.
Aquest "Petit preludi" composat per Johann Sebastian Bach, forma part de l'Àlbum de Wilhelm Friedemann Bach, que és el fill gran de Bach.
És popularment conegut en el món dels pianistes l'Àlbum d'Anna Magdalena Bach, un recull de peçes que agradaven a l'esposa del gran compositor, i que van copiar en una llibreta. Actualment està editat i són les primeres obres barroques polifòniques que toquen els estudiants de piano.
Doncs bé, sembla que això de copiar peces en llibretes era més comú del que sembla (suposo que tant comú com ara és fer fotocòpies) i el fill gran de Bach, Wilhelm Friedemann, també tenia el seu propi àlbum.
Així doncs aquest "Petit preludi" en Re Major, catalogat dins l'obra general de J.S. Bach com a BWV 924, formava part d'aquell àlbum.
L'Héctor ens interpreta aquesta obra:
Actualment aquesta peça forma part del llibre "Petits Preludis i fugues" de Bach i és una de les més difícils.
Com podeu observar la interpretació de les obres polifòniques és força complexe, ja que cal fer sentir les veus de l'obra destacant-les en diferents plans sonors.
Encara seguirem treballant aquest aspecte, intentant conservar millor la línia melòdica de cada una d'aquestes veus.
Però felicitem a l'Héctor, per tota la feina que ja ha fet, que no és poca !
Avui ens fixarem en els estudis de música. Concretament en les sales on hi ha un piano. T'agradaria veure les millors sales de concerts? Potser saber on té el piano la gent a casa? Alguns el tindran al menjador, altres a l'habitació, altres el tindran en una sala pròpia...
Us convido a tots a compartir fotografies del vostre piano i si voleu les anirem penjant al bloc. Podeu enviar-les a: montsetallo@gmail.com
De moment comencem observant com han pintat els artistes la ubicació d'aquest instrument.
Recentment el pianista i professor Santi Riu la va incloure en el seu concert monogràfic de Guzman, cel·lebrat a l'Auditori de Cervera, amb la presència i comentaris del mateix compositor. I n'ha grabat un CD aquesta tardor. Si voleu llegir una crítica del concert aneu a: http://aulagranados.blogspot.com/2009/12/comentari-de-concert-del-santi-riu.html
Aquests dies els alumnes del Conservatori de Cervera estan preparant un concert monogràfic d'aquest mateix compositor. El concert tindrà lloc el divendres 26 de febrer del 2010, a les 20h del vespre, a l'Auditori de la ciutat. I posteriorment es repetirà al Conservatori de Bilbao, el dissabte 5 de març del 2010.
Preparant aquest monogràfic, la Laura ens presenta la interpretació de la peça "Rosa rosa" nº IV de la col·lecció "Retrats".
"L'art del pedal no consisteix en saber-lo posar, sinó en saber-lo treure." Albert Lavignac
"El pedal és tot; és el pulmó que ens permet respirar. Aparellant dues harmonies que estan en completa dissonància durant una mil·lèssima part de segon, es poden crear infinites varietats de color". Vladimir Horowitz
"No s'ha de posar el pedal amb els peus, sinó amb les orelles". Theodor Leschetzky
La Marta ens interpreta la melodia "Alegrement navegant" del "Mètode europeu de piano" de Friz Emonts. Ja hem parlat anteriorment d'aquest mètode de piano (podeu veure-ho sel·leccionant l'etiqueta EMONTS). Aquesta és una melodia popular anglesa, de la qual Emonts en fa un arranjament fàcil per a practicar les notes aguantades de la mà esquerra.
Felicitem a la Marta per la rapidesa amb la que ha montat aquesta peça. L'animem a seguir-la treballant guanyant estabilitat dins la línia melòdica (controlant el moviment dels canells) i quan la domini la tocarem en un concert (de memòria).
El públic assistent a un recital de piano es va horroritzar quan va sonar un telèfon fora de l'escenari. Sense deixar de tocar ni una sola nota, el solista va mirar cap a la sala i va dir: "Si és el meu agent, diguin que estic treballant !"