dimarts, 6 d’octubre del 2009

J. S. Bach "Minuet en Sol" de l'Àlbum d'Anna Magdalena

Una de les peces més conegudes de l'Àlbum d'Anna Magdalena Bach és el minuet en Sol M, número de catàleg BWV Anh 116.

Molts els estudiants la toquen mentre estan aprenent. És una de les primeres peces de l'època barroca que es toquen.

En podeu trobar la partitura en aquesta web:
http://www.8notes.com/scores/9638.asp?ftype=ext
Ens podem fixar amb quantes parts es pot dividir la partitura, per entendre'n més bé la forma musical i poder-la tocar o escoltar amb més claredat.
Observem que al principi un primer motiu (compassos 1-8) que anomenarem "A" es repeteix (c.9-16) i al final de la peça torna a aparèixer (c.33-40). La part central és lleugerament diferent, l'anomenarem "B", tot i que conserva els mateixos motius rítmics. Així doncs la forma general de la peça és "A A B A", a més de les seves repeticions escrites esplícitament.


Cal recordar que a l'època en què es va composar estava destinada al clavicèmbal. Així doncs és recomanable escoltar aquesta interpretació. També era habitual que els intèrprets, dominant i coneixent ja l'obra escrita, afegíssin ornamentació per a demostrar la seva tècnica i virtuosisme. En aquest vídeo en trobem un exemple molt clar:




Però avui en dia i amb el piano actual, els estudiants han de procurar fer com aquesta nena, intentant entendre la música que va escriure Bach i exercitant l'articulació a base de força dedicació en l'estudi. En aquesta peça apareixen molts petits fragments d'arpegis, que s'han d'haver estudiat molt a fons prèviament. I també ens serveix per a practicar l'articulació dels "portato" i del "lligat a 2", tant de moda a l'època. Alguns salts i canvis de posició també ens faran repetir una vegada i una altra petits fragments fins que la mà ja tingui "ben presa la mida".



Després de molt esforç, podrem fer un concert/audició per compartir amb els altres lo divertit que és tocar el minuet i fer-los passar una bona estona.




Com que l'obra de Bach és una de les més complertes i que defineixen millor l'època barroca, molts altres instruments també en toquen peces seves.
Escolteu l'adaptació d'aquest Minuet en Sol per a guitarres.
Sempre és interessant escoltar si hi ha versions de les peces que toquem amb altres instrumentacions, per observar la riquesa i l'acolorit tímbric.




Si voleu trobar més informació de Bach en català us recomano aquesta web:
http://www.catabach.com/index.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada