dilluns, 3 de setembre del 2012

Danses camperoles noruegues, de Grieg

Seguint amb Grieg, avui us oferim una petita mostra molt clara de la inspiració de Grieg en el folklore del seu país.

Ens situem a la Noruega del s. XIX, un país verd preciós a l'estiu i blanc nevat a l'hivern. Els seus habitants, principalment camperols i pescadors, cantaven melodies populars i tocaven instruments musicals. Un d'aquests instruments era el violí. Però com que en aquella època les comunicacions eren força limitades, cada territori del país, força temps aïllat per les nevades, tenia les seves particularitats. Així doncs, a la zona de Hardanger (territori de Grieg), en el violí hi havia unes precioses incrustacions d'ivori que l'adornave, i unes cordes primes sota del pont i l'encordat habitual, que afavoria a la producció d'harmònics i afegia molta sonoritat a l'instrument.

Així doncs, amb el violí de Hardanger, s'havien anat transmetent melodies populars de generació en generació. Grieg, molt observador i amant d'aquesta cultura popular, en va agafar una sèrie i en va fer la seva pròpia adaptació al piano, editant la col·lecció "Norwegian Peasant Dances" op. 72.

En el concert que vam poder assistir al Museu Grieg, les germanes Breie ens van oferir paral·lelament les 2 versions d'algunes d'aquestes dances: primer la versió amb el violí tradicional i a continuació la versió pianística de Grieg. Va ser un concert especialment interessant, del qual us fem un petit extret de 2 minuts.

Grieg op. 72 nº 4 (Des del turó):




Podeu seguir la partitura de piano a través d'aquest enllaç:
http://erato.uvt.nl/files/imglnks/usimg/6/65/IMSLP203846-WIMA.a02b-GRIEG_halling72-4.pdf

Podeu comprar el disc d'aquestes dues germanes:
http://www.musicweb-international.com/classrev/2008/Feb08/Grieg_psc1287.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada