dijous, 24 de novembre del 2011

Marina i l'Allegro de Haydn


Ahir la Marina va tocar el primer temps de la seva Sonata de Haydn, en un concert cel·lebrat a l'auditori de l'Escola Municipal de Nou Barris.

La Sonata consta de 3 moviments: Allegro - Andante - Menuet i Trio.

Està escrita en tonalitat de Do Major, tot i que el Trio està en do menor, per contrastar amb el Menuet (recurs habitual).



El primer temps, Allegro, es caracteritza per un constant acompanyament de "baix Alberti", i una melodia d'arpegis adornada amb mordents, herència encara de la recent època musical barroca.

(En la gravació podeu veure que encara la estem treballant: falta "netejar" les semicorxeres de la dreta, arrodonint els dits 4-5, controlar el tempo, sobretot en els finals de frase i executar les notes d'ornament).

El segon temps, Andante, està marcat pel ritme constant de tresets de semicorxera, molt melodiós.

El Menuet, en compàs 3/4 com és habitual, també hereda del 2n moviment de la sonata el seu ritme de tresets, en aquest cas de corxeres. Conserva però l'estil galant de la dansa barroca. El trio, contrasta amb el menuet perquè utilitza la mateixa tonalitat de Do però canvia el mode, en aquest cas menor. Té un caràcter més greu, sobri, que alternarà de nou amb el Menuet en el moment del Da Capo.

(Aviat us oferirem l'enregistrament d'aquests altres 2 temps).

Podeu trobar la partitura de la Sonata sencera seguint aquest link:
http://imslp.org/wiki/Piano_Sonata_No.10_Hob.XVI:1,_C_major_(Haydn,_Joseph)
http://216.129.110.22/files/imglnks/usimg/2/23/IMSLP00104-Piano_Sonata_No_1_in_C.pdf





També hi ha un arranjament per a orquestra del primer temps de la Sonata. Resulta interessant mirar-ne la partitura, per veure la distribució dels petits motius melòdics en els diferents instruments:
http://petrucci.mus.auth.gr/imglnks/usimg/8/8b/IMSLP93452-PMLP01623-Haydn_HOB_XVI__Orchestra_Arrangement_.pdf
(estic pensant, a tall d'exemple, en el diàleg dels vents i els violins dels compassos 8-11...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada